Do it yourself / Today I love

Πρωτομαγιά και… στεφάνια/ Nice May wreaths


Καλή Πρωτομαγιά στο tsouproκοινό μας! Ελπίζουμε να περάσατε πολύ όμορφα τις πασχαλινές σας διακοπές (στην πόλη ή στο χωριό) και να ξεκουραστήκατε όπως και εμείς! Οι γιορτές όμως δεν τελείωσαν ακόμη, χάρη στη μεταφορά της Πρωτομαγιάς στις 7/5/13.

Ημέρα αργίας η σημερινή, μας θυμίζει εκτός του εργατικού αγώνα, τον εθιμικό εορτασμό της Άνοιξης, που έχει μακρότατη παράδοση με ρίζες που φτάνουν στην Αρχαία Ελλάδα! Ο εορτασμός αφορούσε την έναρξη της γονιμότητας της φύσης, με το άνοιγμα των λουλουδιών και τη γονιμοποίηση των όντων. Αυτά εκφράζονταν μέσω αγροτικών λατρευτικών τελετών και αργότερα λαϊκών εορτών, με περιφορά κλαδιών δέντρων και λουλουδένιων στεφάνων και πλήθους ξέφρενων χορών γύρω απο ένα στολισμένο κοντάρι (το γνωστό γαϊτανάκι).

Στις μέρες μας, το μοναδικό έθιμο που έχει επιβιώσει για να μας θυμίζει την έναρξη της άνοιξης είναι το λουλουδένιο πρωτομαγιάτικο στεφάνι που συνηθίζουμε να κρεμάμε έξω απο την πόρτα του σπιτιού μας. Ποιός όμως γνωρίζει τον πραγματικό του συμβολισμό;

Απο τα αρχαία χρόνια η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία. Αρχικά το στεφάνι κατασκευαζόταν απο κλαδιά καρποφόρων δέντρων, αμυγδαλιάς, συκιάς, ροδιάς, ελιάς, νερατζιάς, πορτοκαλιάς κ.α. και είχε σαν σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητάς τους. Άλλες φορές χρησιμοποιούνταν στάχυα από σιτάρι και κριθάρι στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο, ‘για το μάτι’. Αργότερα, οι γυναίκες (κυρίως οι ανύπαντρες) μάζευαν λουλούδια του αγρού ή και του κήπου (κυρίως ρόδα), τα στερέωναν σε βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος και τα κρεμούσαν στην κεντρική πόρτα του σπιτιού με ευχές για υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.

«Παλιότερα το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές:

Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι.

Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού.

Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο.

Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά.

Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού

(Απο το άρθρο του Delicieuses)

Μην χάνετε λοιπόν ώρα, βγείτε στους αγρούς, στα βουνά, στον κήπο σας, περάστε απο το κοντινό σας ανθοπωλείο και συγκεντρώστε διαφόρων ειδών λουλούδια, ανθισμένα κλαδιά και πρασινάδα. Για να φτιάξετε το δικό σας πρωτομαγιάτικο στεφάνι θα χρειαστείτε επίσης γερό σπάγκο και μια κληματόβεργα ή κάποιο άλλο ευλύγιστο κλαδί ή χοντρό σύρμα, που θα φτιάξετε σε σχήμα κύκλου και θα χρησιμοποιήσετε σαν βάση. Εμείς με τη μαμά μου φτιάχνουμε μικρά ματσάκια απο διάφορα λουλούδια και πρασινάδα και τα δένουμε γύρω απο το κλαδί με τον σπάγκο. Στο τέλος μπορεί να προσθέσουμε μερικά επιπλέον τριαντάφυλλα όπου έχουν μείνει κενά. Δείτε στη συνέχεια μερικές επιπλέον ιδέες για στεφάνια με άνθη και άλλες διαφορετικές ιδέες πέρα απο τις συνηθισμένες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα…

75282934

protomagiatiko-stefani-anthopoleio-Vassilatou-Flowers-Art-Decoration

dscn0075

aa

fall-wreath-sunflowers

il_570xN_306854775

Δές και άλλες ιδέες για στεφάνια με λουλούδια εδώεδώ και εδώ.

IMG_9890

Πρωτότυπα στεφάνια μπορείς και εσύ να φτιάξεις απο διάφορα παχύφυτα, που είναι πολύ της μόδας τελευταία! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείς εδώ και εδώ.

Και κάτι διαφορετικό γιατί αγαπάμε τις πρωτότυπες ιδέες… Μπορείς να φτιάξεις στεφάνια ξεχωριστά, που θα κρατήσουν όλο το χρόνο μέχρι να το βαρεθείς ή ακόμα να τα προσφέρεις σαν δώρο που πολύ θα εκτιμηθεί! Χρησιμοποίησε χαρτιά scrapbooking, υφάσματα, ακουαρέλες, σκοινιά, κουμπιά και οοοοοτι άλλο σκεφτείς. Πάρε ιδέες απο τα επόμενα στεφάνια…

vghh

stefani apo craft papers

3387418743_239644cbcd_o

Χρησιμοποίησε ξύλινη ή μεταλική βάση (απο σύρμα) ή τύπου φελιζόλ και δικόσμησέ τη με κορδέλες και διάφορα λουλούδια απο χαρτί ή ύφασμα. Διάβασε το άρθρο μας πως να φτιάξεις χειροποίητα λουλούδια και δές επίσης και άλλους τρόπους εδώ και εδώ.

egg-carton-wreath-craft-for-kidsΑυτή η κατασκευή είναι ιδανική για τους μικρούς μας φίλους. Χρησιμοποιείστε αυγοθήκες, νερομπογιές και κουμπιά γι’ αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα! Απο το MyHomeGr.

3387422795_55ccb9a654_o

kentrikh5Δές τα βήματα για να φτιάξεις αυτό το πρωτότυπο και χαρούμενο στεφάνι εδώ. Δεν είναι καθόλου δύσκολο αλλά σίγουρα θα γεμίσεις δημιουργικά τα απογεύματά σου.

3388303090_2cea50a828_oΔείτε και άλλη μια ιδέα για στεφάνι με πεταλούδες σε αυτό το άρθρο μας.

3388287380_a069bdb875_o

Μερικά απο τα παραπάνω στεφάνια και άλλα πολλά θα τα βρείς σε επιλεγμένα καταστήματα και on-line shops, δές εδώ.

Καλή επιτυχία με τα στεφάνια σας, όποια και αν διαλέξετε να φτιάξετε! S.

1 thoughts on “Πρωτομαγιά και… στεφάνια/ Nice May wreaths

  1. Παράθεμα: Πρωτομαγιά/ May Day! | tsoupress

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.